top of page

Blijf je eruit of ga je het aan?


Wat doe jij in het contact met de ander als het lastig is of dreigt te worden?


In contact blijven is één van de grootste uitdagingen die het leven elke dag aanreikt. Het lijkt zoveel makkelijker om uit het contact te gaan. Uit het contact met jezelf en met de ander.

Weglopen, het spel van ‘wij tegen zij’ aanzetten of je mond houden. Het zijn maar een paar voorbeelden gevoed door ‘ja, maar’ en ‘laat maar’.


Uit contact gaan lijkt, verdrietig maar waar, meer regel te zijn geworden dan uitzondering. In contact blijven als het lastig is of dreigt te worden vergt een voorwaartse beweging. Om voorbij de angst je eigen aandeel vast te pakken en zélf in actie te komen.


Het contact met de ander aangaan en onderzoeken wat er nodig is, vergt moed en vormt een risico. Want stel je voor dat het anders gaat dan je had gedacht, verwacht of gehoopt?

Of dat in het aangaan van het contact de afwijzing zich aandient? Dit bedenkend zegt de stem in ons hoofd al snel ‘zoek de zekerheid, blijf eruit en doe het maar alleen’.


Alles om uit het contact te blijven en je hart vanuit je hoofd te beschermen. En toch doen we het, wetend dat het mogelijk tot nog meer gedoe en gedonder leidt.


Tip? Schakel een hulplijn in, stel vragen en ga het aan. Hoe lastiger het voor je voelt, hoe meer je kunt leren.

Zoek de ander / de anderen op om te ervaren dat samen zoveel meer oplevert. De aangezette koppigheid zal smelten, het ‘wij tegen zij’ verdwijnt in ‘met elkaar’ en de grens kan worden aangegeven omdat je jezelf de toestemming geeft om te zeggen, te vragen en te delen wat je wilt.

Het resultaat? Veiligheid in je relaties en bovenal een toenemend vertrouwen in jezelf. Blijf je eruit of ga je het aan?


Wil je oefenen, leren en onderzoeken hoe je het contact aangaat en verdiept met de ander? Zowel in je prive- als in je werkrelaties? Weet en voel je welkom. Ik kijk er naar uit je (opnieuw) te ontmoeten in één van de workshops of om je te begeleiden in je persoonlijke en professionele ontwikkeling in de opleiding. De data voor het 1e kwartaal 2023 staan op de site: www.ingeborgkies.nl/workshops

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page