top of page

Durf jij het?Heb jij de moed om het anders te doen? Het anders te doen dan een ander, om uit de vertrouwde omgeving te stappen of om ergens mee te stoppen omdat het genoeg is?

Heb jij de moed?

Ik heb de moed heel lang niet gehad en soms heb ik ‘m nog steeds niet. Mijn faalangst klopt nog regelmatig op de deur en mijn verlatingsangst doet zo af en toe ook nog lekker mee.

Een treffende voorbeeld hoe ik het anders ben gaan doen zijn mijn wandelingen met Zodiac. Samen op ontdekkingstocht, weg van de drukke werkagenda met de telefoon even op stil. En daar waar wij lekker aan de wandel zijn kom ik wel eens mensen tegen. En daar waar mensen terecht komen in een situatie die ‘anders’ is, vormt zich een mening, het oordeel en de aanname. Van ‘Moet je er niet op?’ tot ‘Is hij stuk?’ Tijdens onze wandelingen heb ik het allemaal al gehoord en daar waar ik vroeger bij dit soort opmerkingen het warm kreeg en de neiging had om mezelf te verdedigen of in het ergste geval om te draaien, wandelen we nu in alle rust lekker verder, het ongemak bij de ander latend.

De weerstand om de moed vast te pakken om het anders te gaan doen kom ik dagelijks tegen in mijn werk. Best logisch, want de wens om het anders te willen gaat, vanuit loyaliteit, hand in hand met weerstand. Want wat als ‘wat als’ of ‘als dan’ zich meldt en de verantwoordelijkheid zichtbaar wordt die komt met het voorgenomen besluit of de keus die je wilt maken?

En toch is er die individuele wens en/of dat gezamenlijke verlangen. De geruststelling als duidelijk wordt dat je het wel zélf maar niet alleen hoeft te doen, vormt de basis. Deze basis plus een gezonde portie moed zorgt voor de door jou / jullie gewenste verandering. Durf jij het aan? Om te kiezen voor dat wat jij graag wilt? Durf jij het aan ook als het lastig, oncomfortabel of anderszins niet fijn is?

Mijn advies? Zet een stap en ga het onderzoeken. Er is altijd een hulplijn beschikbaar en je moed wordt beloond. Geloof me: als je het écht wilt, durf je het ook.

En de ‘hoe dan’ vraag? Die wordt dan aansluitend beantwoord. Beloofd.

0 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page