top of page

Geduld: niet te koop


De tijd tikt door. Elk moment van de dag. Tijd die we kunnen gebruiken om te leren, te onderzoeken en te experimenteren. Tijd die we kunnen inzetten om te rusten, te luieren en lief te hebben. Het is aan ons om ermee te doen wat we willen. Het is ons cadeau, gegeven toen we op aarde belandden. En zo groots dit cadeau, zo lastig blijkt het vaak in de praktijk om het te ontvangen en te aanvaarden.


We zijn met van alles en nog wat bezig, doen wat we denken wat goed is en vergeten daarmee de tijd. We rennen en vliegen, willen controle over de tijd en denken dat we tijd genoeg hebben. Totdat er wordt ingegrepen door een gebeurtenis en/of door je lijf en de tijd zich ineens aandient.


En dan? Dan komt het ongeduld om de hoek en moet het ineens allemaal anders. De boel gaat op de kop, want de tijd tikt.

Ik merk het ook geregeld bij mezelf. Als ik niet scherp ben en blijf, rek ik mijn bereikbaarheid binnen mijn praktijk op. Ik blijf weg bij mijn grens en mijn energie begint als wind tegen te voelen.

Niet oké en alleen aangezet door mezelf. Dan komt er een (oud) stuk voorbij omdat ik iets zie, hoor of voel en gaan mijn hoofd en lijf direct in de overlevingsstand. In mijn situatie betekent dat, om het vooral niet willen ervaren, hard werken en bovenal niet zeuren.

Gelukkig ben ik omringd door een fijn hulpteam en krijg ik een seintje wat mij doet beseffen dat in de overlevingsstand de oplossing niet ligt. Geduld hebben daarentegen wel. Geduld om te leren en te ervaren dat er altijd ergens een oplossing voor is, een opening zich aandient of een handreiking zichtbaar wordt. Echter, geduld en tijd zijn soms geen lekker duo. Zeker niet als je al vol aan het overleven bent. Geduld en tijd, we hebben het elke dag te omarmen en het is helaas niet te koop. Niet te koop door een druk op een knop, wel te realiseren door zelf een stap te zetten. Niet door iets los te laten maar door te erkennen wat er is en ‘het monster in de bek te kijken’ zodat je aansluitend een verandering kunt doorvoeren. Durf je je ongeduld om te ruilen voor een gezonde portie geduld en zo vanuit je kwetsbaarheid te leren vertrouwen op wat is en nog zal komen?


Geduld en tijd, het is niet te koop maar het je realiseren levert je al onwaarschijnlijk veel op. Gun en geef je het jezelf? ☀️


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page