top of page

‘Goede adviezen…’


Hoe goed bedoeld ook, je ergens ongevraagd mee bemoeien of een ander van goed bedoelde adviezen te voorzien, geeft helaas vaak gedoe en gedonder in de tent. Terecht, want door je ergens ongevraagd mee te bemoeien of als je een ongevraagd advies geeft, ontneem je de ander zijn / haar zelfstandigheid, leermoment en ervaring. Nog los van de faalangst die wordt geactiveerd, want helpen zonder hulpvraag zegt op de onderlaag: ‘ik doe het wel want jij kan het niet’.


Zodiac zoekt altijd naar soorten gras, heide en mos. Hij weet wat hij nodig heeft en hoewel we regelmatig commentaar krijgen als we samen banjeren, variërend van ‘krijgt hij niet genoeg te eten?’ tot ‘dat is toch giftig!’, laat ik hem zijn gang gaan.


Terwijl Zodiac lekker aan het snaaien was tijdens een prachtige winterse wandeling, kwam mijn leerpad in een flits voorbij. Vroeger, ruim 13 jaar geleden, met weinig kennis van paarden en bovenal geen vertrouwen in mezelf als het gaat om paarden, raakte ik snel in paniek. Bang om fouten te maken en het verkeerd te doen gelet op mijn onhandigheid en onwetendheid. Tel daarbij op dat iedereen met paarden wel iets te vertellen heeft en vol zit met adviezen, verdween ik steeds verder in mijn eigen onzekerheid.


Tot het op een dag genoeg was en ik realiseerde dat ik zo niet verder wilde.


Dwars door de angst om alles te verliezen zocht ik hulp bij professionals. Langzaam aan leerde ik dat ik niet gek was. Zodiac veranderde in mijn, tot op de dag van vandaag, grote vriend en beste aangever in mijn vak.


Leren met en van paarden is net als leren met en van mensen: een reis met een open eind, met elke dag nieuwe inzichten en leermomenten!

Een reis waar ik elke dag vol van geniet, omdat ik elke dag leer van mijn cliënten en de groepen en teams die ik begeleid. En als ik ergens tegenaan loop is mijn hulpteam paraat.


Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik het anders gedaan. Echter, de periode van doorzetten had ik achteraf niet willen missen. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en het maakt ook dat ik in mijn werk elke dag kan zeggen: je hebt het zelf te doen maar je hoeft het niet alleen te doen. En hoe tof is dat!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page